- PONÈNCIES ESPELEOLÒGIQUES
ALGUNS TREBALLS EN EL MASSÍS DE GARRAF
(2006-2007-2008).
DATA: 14 DE JUNY DE 2008
HORA: 10:00 h A 12:30 h
LLOC: UME (RAMBLA LLUC 4, 1ª PLANTA)
PRESENTACIÓ:
A fi d'establir una plataforma divulgativa de treballs espeleològics desenvolupats en el massís del Garraf es proposa la presentació d'aquestes ponències. Es pretén donar a conèixer d'una forma àmplia, no tan sols al col•lectiu espeleològic, quina mena de treballs es porten a terme dins del massís.
1ª PONÈNCIA:
REDESCOBRIMENT DE L’AVENC DELS GUERRILLERS.
PONENT: MARC ARBONÉS I RAFAEL FRAGUAS
AGRUPACIÓ:SECCIÓ D’ESPELEOLOGIA CE SITGES.
Es presenta el redescobriment de l'avenc dels Guerrillers, un dels avencs més bonics de Gavà. Es presentarà audivisualment la història de les tasques que s'han realitzat i es presentarà la nova topografia. És tot un exemple de com l'exploració encara pot revelar racons que passaran a ser referències del paisatge del Garraf i de Gavà.
- Una de les noves sales descobertes, amb abundants formacions.
2ª PONÈNCIA:
ADAPTACIÓ DELS ESPELEÒLEGS A LES ATMOSFERES QUE ENS TROBEM AL MASSÍS DEL GARRAF.
PONENT: IGNASI DE YZAGUIRRE.
Metge responsable del La represntació Territorial de Tarragona de la Secretaria General de l’Esport.
AGRUPACIÓ: GERS DE L’A.E. MUNTANYA.
En el darrer any i mig hem dut a terme dos estudis mèdics de l’adaptació dels espeleòlegs a les atmósferes que trobem als avencs del garraf. Les proporcions gasosses de l’aire enrrarit són molt característiques i diferents als de altres massissos que també hem estudiat i a alló que s’informa a la no molt munerosa literatura científica que hi ha publicada sobre aquest tema. La ponencia explicarà el que hem vist des del punt de vista mèdic i les conclusions a les que hem arribat.
- Indicador de perill a la boca del avenc del llamp
- Detall de nivell d'O2 a l'interior d'aquest avenc.
- Preparació de proves médiques a companys de L'UME.
3ª PONÈNCIA:
ESTUDIS HIDRO-ATMOSFÈRICS, EL MASSÍS DEL GARRAF EXEMPLE DE D’ENGOLIDOR DE CO2 (2006 – 2007).
PONENT: XAVIER FONT, ALBERT SANMARTÍ, RAÚL CANO.
AGRUPACIÓ: FACULTAT DE GEOLOGIA (UB) i UME (GAVÀ)
El modelatge càrstic ha estat tradicionalment exemple d'estudi de morfologies i paisatges de dissolució. Amb aquest treball es constata com els processos de dissolució generats pel CO2 constituïxen un important paràmetre ambiental: L'augment del CO2, principal gas hivernacle i precursor de l'escalfament general del planeta; genera el desglaç de l'àrtic i reculada de glaceres, però a més, el seu efecte directe sobre els massissos carbonàtics genera, un augment de la dissolució, un augment de la carstificació “el massís es desfà”. Com a contrapartida aquest massís immobilitza el CO2 atmosfèric, igual que ho fan els boscos.
Els treballs s'han realitzat en el massís de Garraf i han consistit en dues campanyes de mostreig en paral•lel a fi d'estudiar les relacions entre la composició atmosfèrica en l'avenc del Llamp (com representació de la zona vadosa) i el quimisme de l'aigua a la sortida del sistema (cova de la Falconera). L'estudi en el temps d'aquests ambients aporta informació sobre com canvis esdevinguts en l'atmosfera exterior condicionen la disponibilitat de CO2 així com les taxes de corrosió.
- Topografia Avenc del Llamp, a on s'han realitzat part dels treballs.
- Cova de la Falconera, principal surgència dels massis del garraf.
INTRODUCCIÓ A LA ESPELEOLOGIA (2006-2007-2008).
DATA: 15 DE JUNY DE 2008 HORA: 8:00
LLOC: UME, ACTE SEGUIT ES PUJARÀ A LA ZONA DE CAMPGRÀS.
Es faran dos sortides independents de manera que l'interessat pot triar una l'altre o les dues.
Visita a l'avenc de l'Emili Sabaté i/o Passant: preu 15 € (asseguraça ), preinscripcions abans del 6 de Juny. Les persones amb assegurances només pagaran 4 €. El nº màxim serà de 20 persones. Activitat programada per tot el matí.
Visita per conèixer l'exocarts: Es fará una petita passejada per conèixer les principals formes exocàrstiques, dolines, rascler i boques de diferents avencs (zona de Pla de Querol i Pla de Campgràs). Preinscripció fins el dia 13 de juny. El nº màxim serà de 20 persones. Serà gratuïta.Durada 2 hores.
Incripcions a l'UME Dimarts, dimecres i divendres de 19 a 21.
No hay comentarios:
Publicar un comentario