Cercar en aquest blog

martes, 14 de abril de 2009

II JORNADES D’ESPELEOGIA AL GARRAF (ANY 2009)






En aquest mes d'abril hem celebrat les II Jornades: Encara que la concurrència no ha estat la desitjada l'esdeveniment ens ha deixat contents i amb bones sensacions. Les ponències han estat excel·lents i l'organització (amb el nostre plantejament de petit format) ha estat correcta.
Hem doblat el número de ponències respecte a l'any passat, de tres a sis treballs, presentant així una major diversitat sobre l’endocarst del Garraf. Es van presentar els següents treballs:







1. PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "OLOR DE PODRIT" Introducció de Josep Ma Comas amb un breu repàs de la lluita d’un poble en contra de l’abocador. Pau Pérez de Pedro, geògraf i geòleg, presentarà el seu llibre a Gavà.




2. NOVES DESCOBERTES ESPELEOLOGIQUES, L'ESQUERRÀ I L'AVENC DE LES QUATRE BOQUESGermans Serrano (Los Dalton) (Espeleòlegs del Grup Excursioniste de Sant Pere de Ribes).
Aquests revolucionaris de l'espeleologia al Garraf ens explicaran la crònica d'exploracions a l'Esquerrà i a altres avencs. Les seves activitats han canviat la geografia subterranea al Garraf




3. MAPA DE QUALITAT ATMOSFERICA ALS AVENCS DEL GARRAFIgnasi de Yzaguirre (Metge responsable de la Representació Territorial de Tarragona de la Secretaria General de l'Esport. Membre de la Junta Directiva de la Sociedad Española de medicina y Auxilio en Cavidades. Espeleòleg del GERS de l'A.E. Muntanya, de Sant Andreu del Palomar)
En la ponència es presenta aquest mapa que informa dels nivells d’oxígen i de CO2 a una sèrie, encara petita. Aquesta informació ja està disponible en algunes pàgines web d’espeleologia. S’explica el procediment per mantenir al dia la informació. Les cavitats es classifiquen en tres tipus segons els nivells dels gasos trobats i per això s’han utilitzat criteris de fisiopatologia humana i també es proposen diferents actituds i mesures preventives per a poder afrontar amb seguretat l’exploració dels avencs.
4. RESULTATS PRELIMINARS DEL MONITORATGE ATM. A L'AVENC DEL LLAMP - X.Font, A. Sanmartí i R.Cano. (Facultat de Geologia de la UB i l'Espelogrup de l'UME de Gavà)
S’ha implantat un monitoratge a l’avenc del Llamp per fer un seguiment de l'evolució espaial i temporal del CO2 i O2, i les seves relacions amb paràmetres hídrics com l'alcalinitat pH i duresa. Les condicions ambientals estudiades, tant la composició atmosfèrica com l'aigua de degoteig, manifesten la sensibilitat suficient per a definir aquests paràmetres com indicadors ambientals.





5. LES MINES DE ROCABRUNA - Josep Campmany. Físic i estudiós local.
Al terme municipal de Gavà hi ha un conjunt de turons (les Ferreres, Orioles i Rocabruna) on apareix un magnífic jaciment de ferro format per goethites, hematíes i limonites. El fet que aquest jaciment sigui proper a la costa va fer que fos explotat ja des de molt antic i ens consta que les mines van estar en funcionament fins a la segona meitat dels anys 50.








6. CONTRIBUCIONS ARQUEOLÒGIQUES DE LA COVA DE CAN SADURNÍ - Manel Edo. Arqueòleg i membre del Col·lectiu per la Investigació de la Prehistòria i Arqueologia de Gar-raf—Ordal.
Crònica de les tasques arqueològiques a les coves de Can Sadurní i Can Figueres, així com la significació d'aquestes troballes a la prehistòria del Garraf







El diumenge 5 d'abril es va realitzar un bateig d'espeleologia a l’avenc Emili Sabaté, on van acudir sis cursetistes. Al mateix temps es va realitzar una petita passejada guiada pel rascler del Pla de Querol i Campgràs, amb una participació de tres persones.








El plantejament original era establir una plataforma de divulgació periòdica, dirigida a tot el públic en general. Pot ser, aquest objectiu no acabi de complir-se, però després de veure la qualitat de les ponències, valorem positivament la funció divulgativa que suposen aquestes jornades.


Així doncs, agraïm moltíssim l'esforç dels ponents així com el valuosíssim treball de divulgació que ha fet el Sr. Victoria en el seu http://espeleobloc.blogspot.com/, principal blog espeleològic de Catalunya.



Moltes gràcies a tots i us esperem en les III Jornades.

Raúl Cano

No hay comentarios: