Hem doblat el número de ponències respecte a l'any passat, de tres a sis treballs, presentant així una major diversitat sobre l’endocarst del Garraf. Es van presentar els següents treballs:
Aquests revolucionaris de l'espeleologia al Garraf ens explicaran la crònica d'exploracions a l'Esquerrà i a altres avencs. Les seves activitats han canviat la geografia subterranea al Garraf
En la ponència es presenta aquest mapa que informa dels nivells d’oxígen i de CO2 a una sèrie, encara petita. Aquesta informació ja està disponible en algunes pàgines web d’espeleologia. S’explica el procediment per mantenir al dia la informació. Les cavitats es classifiquen en tres tipus segons els nivells dels gasos trobats i per això s’han utilitzat criteris de fisiopatologia humana i també es proposen diferents actituds i mesures preventives per a poder afrontar amb seguretat l’exploració dels avencs.
S’ha implantat un monitoratge a l’avenc del Llamp per fer un seguiment de l'evolució espaial i temporal del CO2 i O2, i les seves relacions amb paràmetres hídrics com l'alcalinitat pH i duresa. Les condicions ambientals estudiades, tant la composició atmosfèrica com l'aigua de degoteig, manifesten la sensibilitat suficient per a definir aquests paràmetres com indicadors ambientals.
5. LES MINES DE ROCABRUNA - Josep Campmany. Físic i estudiós local.
Al terme municipal de Gavà hi ha un conjunt de turons (les Ferreres, Orioles i Rocabruna) on apareix un magnífic jaciment de ferro format per goethites, hematíes i limonites. El fet que aquest jaciment sigui proper a la costa va fer que fos explotat ja des de molt antic i ens consta que les mines van estar en funcionament fins a la segona meitat dels anys 50.
6. CONTRIBUCIONS ARQUEOLÒGIQUES DE LA COVA DE CAN SADURNÍ - Manel Edo. Arqueòleg i membre del Col·lectiu per la Investigació de la Prehistòria i Arqueologia de Gar-raf—Ordal.
Crònica de les tasques arqueològiques a les coves de Can Sadurní i Can Figueres, així com la significació d'aquestes troballes a la prehistòria del Garraf
El diumenge 5 d'abril es va realitzar un bateig d'espeleologia a l’avenc Emili Sabaté, on van acudir sis cursetistes. Al mateix temps es va realitzar una petita passejada guiada pel rascler del Pla de Querol i Campgràs, amb una participació de tres persones.
Raúl Cano
No hay comentarios:
Publicar un comentario