Cercar en aquest blog

sábado, 27 de marzo de 2010

Ancoratges perillosos, recomanacions en deixar instal·lacions fixes.

El passat més de novembre a l'avenc de l'Arcada Gran, es va poder comprovar l'estat del ancoratges fixes que s'havien col·locat un any abans a la "sala de los proscritos".

Com es pot veure a les fotos que vam fer, tot just el de la capçalera del pou estava format per una cinta que abraçava una col·lada força resistent, per unir aquesta amb la corda s'hi havia abandonat un mosquetó de zicral. La resta d'ancoratges estaven formats per maillons.





Doncs, curiosament l'estat dels maillons en teoria molt menys resistents que el mosquetó amb assegurança, era molt millor que no pas aquest. La corrosió ha atacat de manera molt més virulenta a l 'alumini, mentres que els maillons de ferro tot just començaven a tenir petites motes amb rovell.

En alguns aricles és menciona el perill de deixar ancoratges de diferents materials amb electronegativitats diferents per l'acció de pont galvànic. Però en aquest cas, sembla que no es pot atribuir a aquest fenòmen el desgast del material.

Sense entrar en les causes, crec que si hem de deixar una corda fixa, és molt millor ancorar-la amb maillons que no pas amb mosquetons d'aliatges d'al·lumini.


3 comentarios:

Anónimo dijo...

aquets que dies enrera s´exclamaban per que algú els había modificat l´instalació, ja podem dediur el per qué.

Anónimo dijo...

vaya, pues la intencion era buena... pero ya veo que hubiera sido mejor dejar un mallon... como ha quedado al final la cosa? dejasteis algo para bajar con seguridad? siento el susto que se debio llevar el primero, al ver el estado del mosqueton.
la cuerda veo que esta bien aun...
espero que os gustara la sala.
un abrazo.

Juanjo

Anónimo dijo...

El aluminio es un metal muy reactivo (es más electronegativo que el hierro) y lo que normalmente evita que reaccione con el agua y el aiere es una delgada capa transparente de corindón. Si se elimina esta, ya no hay quien pare la reacción. Es muy fácil quitar dicha capa por ejemplo con un poco de mercurio. Es espectacular como empieza a crecer y en cuestión de segundos se forma una especie de cepillo (de óxido de aluminio) en la superficie.

Saludos
Rado