Cercar en aquest blog

lunes, 12 de abril de 2010

III JORNADES D'ESPELEOLOGIA DEL GARRAF

El dissabte 10 d'abril del 2010 varem celebrar les III Jornades d'Espeleologia del Garraf. Esdeveniment encara jove però que ja ens atrevim a dir que ha superat l'etapa experimental.
Enguany la jornada de ponències s'ha celebrat en el centre del GER, de Sant Pere de Ribes, el motiu ha sigut presentar aquest centre com a grup d'espeleologia; molts espeleòlegs ja coneixem les múltiples exploracions dels germans Serrano i aquests han volgut reivindicar, per a l'espeleologia, el nom del seu grup. Doncs bé, hem quedat totalment meravellats per l'agradable acolliment i les magnífiques instal·lacions. A tot això ha acompanyat la nodrida presència d'un públic molt interessat, unes 40 persones.
Des de la UME volem agrair l'esforç desinteressat de tots els participants que han fet possibles aquest esdeveniment:
- Pau, president del GER
- Lluís Auroux, Floren Fadrique i Jordi Comas. Biòlegs de l’Associació Catalana de Bioespeleologia.
- Miquel Nebot i Manel Llenas. Paleontòlegs de Secció Villalta d'Arqueologia i Paleontologia, de la FCE.
- Brauli Torres i Jordi Llorca. Espeleòlegs del Grup Espeleològic Badalona.
- Santiago Serrano y Alejandro Serrano. Espeleòlegs del SES del Ger (Sant Pere de Ribes).


BIOESPELEOGIA ALS AVENCS I COVES DEL GARRAF.
Lluís Auroux, Floren Fadrique i Jordi Comas.
Biòlegs de l’Associació Catalana de Bioespeleologia.

Lluís Auroux, Jordi Comes i Floren Fadrique ens van emmarcar la biologia que trobem en els avencs del Garraf. Van definir l'hàbitat, van relacionar els organismes cavernícoles i ens van indicar les seves adaptacions. A continuació van explicar els treballs genètics que estan realitzant junt amb la UPF i el museu de Zoologia de Barcelona: L'estudi del ADN del coleòpter “Toglocharinus Ferreri” està aportant informació de com la distància geogràfica , en el mateix Garraf, queda manifestada en el ADN, es pot construir tot una evolució de morfologies, de manera que són els extrems els més diferenciats. Finalment ens van indicar com s'han de prendre les mostres d'aquests trogloxens, i la necessitat que actualment tenen d'arreplegar mostres pel fet que el material de col·lecció no presenta les garanties suficients per a un estudi de ADN.



REGISTRE PALEONTOLÒGIC ALS AVENCS I COVES DEL GARRAF.
Miquel Nebot i Manel Llenas.
Paleontòlegs de Secció Villalta d'Arqueologia i Paleontologia, de la FCE.

En realitat van consistir en dues presentacions:
En la primera, Miquel Nebot, ens va fer una introducció als diferents ambients que han constituït el quaternari. Es va presentar la distribució geogràfica i en el temps (des dels últims 2 milions d'anys) de la fauna fòssil del Garraf. De forma molt il·lustrativa i intuïtiva es va mostrar com el registre fòssil dels avencs pot ordenar-se i aportar informació de com ha anat evolucionant els ambients del massís



En la segona part, Manel LLenas, va fer una presentació sobre com s'introduïa el material fòssil en les coves i avencs, des de la mort dels organismes fins a la constitució de bretxes de reblert, restes disseminades o fins i tot incrustaments calcítics.
Es va explicar el paper que pot desenvolupar l'espeleòleg enfront del registre fòssil i com Catalunya hem de comportar-nos enfront d'un fòssil.
Amb un magnífic exemple d'un rinoceront, totalment recobert d'un incrustament calcític, es va mostrar un vídeo on es veia com mitjançant un motlle “in situ” es pot obtindre important informació per a la paleontologia.



L’AVENC DE LA FERLA,
Brauli Torres i Jordi Llorca.
Espeleòlegs del Grup Espeleològic Badalona.

Jordi Lloca i Brauli van presentar les seves exploracions a la Ferla. Després de més de 30 setmanes de treballs, amb un important equip multiclub, s'ha escalat un total aproximat de 150m, s'han realitzat diverses desobstruccions i explorat galeries. La Ferla ha deixat de ser un esglaonat de pous per a convertir-se en una complicada xarxa de pous i galeries.
Sens dubte ha sigut tot un exemple del treball de grup i perseverança.



L’AVENC DE ‘ESQUERRÀ – OPERACIÓ NIVELL FREÀTIC.
Santiago Serrano y Alejandro Serrano
Espeleòlegs del SES del Ger (Sant Pere de Ribes)

Santiago i Alejandro Serrano (els Dalton) després de prometre'ns en les II Jornades que tornarien, ho han complit. Com resultat han presentat l'estat actual de les seves exploracions a l’Esquerrà. Enguany s'han centrat en la part alta de la cavitat, fent una revisió detallada de la topografia antiga. Han aportat múltiples pous i connexions i com a tram més significant es podria destacar la galeria “Passatge de la Flama de les Ànimes (accés des del P. JM Anglada, de la via Anna).
Que direm... han tornat a prometre que tornaran.



SURTIDA AL PASSANT.
Hem hagut de canviar l'Emili pel Passant però també ha servit. Només es van apuntar dos entusiastes (Dani i Ferd), pot ser que una mica enganyats, però va ser divertit i va servir perquè Marc provara el seu frontal número 5 (de Xina).

Fins les IV Jornades.

1 comentario:

F. Miret dijo...

Enhorabona i felicitacions, a tots, per les vostres tasques divulgatives del massís del Garraf.